EHEDG in de voedingsmiddelenindustrie. Wat betekent dat nou?

Pflitsch heeft onlangs de Blueglobe CLEAN Plus® kabelwartel geïntroduceerd en beweert hierbij de eerste fabrikant te zijn van kabelwartels met EHEDG-certificaat. Maar wat betekent EHEDG nou eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie?

In de voedingsmiddelenindustrie moet elk risico op besmetting zoveel mogelijk voorkomen worden. Met name in processen waarbij het product direct in aanraking kan komen met machineonderdelen zoals sensoren, besturingskasten en motoren heeft een hygiënisch ontwerp van deze onderdelen enorm veel invloed op het verminderen van besmettingsrisico’s (zieke consumenten!). Daarbij leidt hygiënischere productie tot langere houdbaarheidsdata van het product.

Daarom is in 1989 de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) opgericht als consortium van machinebouwers, voedingsbedrijven, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties. Het doel van EHEDG is het bevorderen van hygiëne tijdens het bewerken en verpakken van voedselproducten. EHEDG ondersteunt daarbij Europese wetgeving zoals EC richtlijn 2006/42/EC voor machine, EN 1672-2 en EN ISO 14159 hygiëne-eisen. In de praktijk betekent het dat EHEDG gecertificeerde producten zo gefabriceerd zijn dat o.a. de oppervlaktes zeer glad zijn afgewerkt, de overgangen zoveel mogelijk afgerond zijn en horizontale delen aflopend zijn uitgevoerd. Hierdoor zijn deze onderdelen goed en snel te reinigen, blijft er minimaal product en/of reinigingsmiddel achter en wordt elk risico op besmetting zoveel mogelijk beperkt.

De EHEDG richtlijn is op dit moment vrijwillig, maar heeft verschillende grote voordelen zoals het sneller en beter kunnen reinigen van machines, minder kans op besmetting en langere houdbaarheidsdata voor het product. De verwachting is dat op termijn de richtlijnen van EHEDG onderdeel gaan worden van de Machinerichtlijn en daarmee dus ook van de wettelijk verplichte CE-markering.

Gerelateerde producten
Rittal HD kastenprogramma
Werma Cleansign Signaalzuilen
Detecteerbare Ty-Raps

Copyright © Elauma Waagmeester

Plaats een reactie